CONTOH-CONTOH KES WTO DI MALAYSIA.

WTO Dan Laut Penyu Bertembung Lagi-lagi

Penyu melambangkan lebih sampai impak globalisasi dan perebutan korporat “perdagangan bebas.” Ini, selepas Animal Welfare Institute mengetuai protestors melalui jalan-jalan Seattle, Washington dan Washington, DC dalam demonstrasi rakyat pada permohonan merosakkan Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO’s) peraturan perdagangan kabur di kebajikan haiwan, pemuliharaan dan perundangan alam sekitar. Khidmat Perikanan Marin Negara (NMFS) anggaran “yang excluder peranti-peranti ( TEDs) adalah berkesan tidak termasuk sehingga 97% laut penyu” daripada udang halus dijala.

Artikel XX 1994 Konsensus Cukai-cukai Dan Perdagangan (yang membentuk WTO) dibenarkan untuk sepuluh pengecualian bagi urusan-urusan perdagangan antarabangsa, termasuk langkah-langkah “berkaitan untuk pemuliharaan mudah habis sumber asli.” WTO memutuskan supaya undang-undang penyu laut AS adalah mustahak untuk memulihara sumber asli, kecuali pelaksanaan undang-undang adalah arbitrari dan tidak dapat diwajarkan mendiskriminasikan negara-negara anggota WTO yang membawa kes.

Untuk mematuhi badan perdagangan antarabangsa dan tidak dapat diterangkan keputusan ini, peraturan-peraturannya AS dipinda, mengurangkan syarat-syarat untuk pematuhan, menambah proses matang malalui berkomunikasi terus dengan negara-negara memohon sijil untuk eksport udang halus ke Amerika Syarikat, menawarkan bantuan teknikal untuk negara-negara memohonnya dan berunding berbilang hala perjanjian-perjanjian pemuliharaan penyu laut. National Marine Fisheries Service juga dipegang bengkel-bengkel latihan di Pakistan dan Australia.

Sementara Amerika Syarikat ditempuhi pelbagai komplot untuk mematuhi asal WTO keputusan, Malaysia juga tidak berhenti cuba untuk mencapai sijil sebagai sebuah negara yang boleh eksport udang halus ke Amerika Syarikat.

Terus, Malaysia mempertahankan hak-hak “negara-negara penuaian berdaulat” dan bertengkar kerana tidak adil untuk AS untuk menentukan secara unilateral apa keadaan mesti berjumpa dengan tujuan udang halus eksport ke Amerika. Tetapi jika Malaysia mencadangkan bahawanya kedaulatan hilang dengan memiliki untuk melakukan perkara-perkara tertentu untuk mendapatkan akses ke Amerika Syarikat memasarkan, ia yakin akan bersetuju yang hilang AS kedaulatannya yang sendiri tanpa kuasa untuk menyediakan nya mempunyai peraturan-peraturan pengimportan untuk melindungi spesies terancam.

Kesan WTO Muafakat Di Malaysia

Borneo Asli Dan Gerakan Tani (PANGGAU) Malaysia

PANGGAU adalah Borneo Indigenous dan gerakan tani di Malaysia. Kesan WTO di Malaysia adalah jelas sejak kita, sebagai sebuah negara, tidak mempunyai kedaulatan makanan. Kedaulatan makanan adalah hak orang untuk mentakrifkan mereka dasar negara pertanian. Kita mencari dasar makanan yang menaikkan pangkat hasil positif untuk orang ramai manakala keperincian bagaimana mereka akan membesar, menanam dan menghasilkan tidak hanya untuk orang ramai di bandar malah juga kawasan luar bandar. Pembangunan ekonomi adalah kunci kepada kejayaan.

Hak-hak untuk makanan layak bukan sahaja untuk lelaki malah juga untuk wanita dan kanak-kanak dan makanan mesti sihat untuk dan boleh dicapai kepada rakyat. Kerajaan Malaysia harus menjaga makanan untuk negara kerana ini adalah satu hak asasi manusianya kewajipan-kewajipan. Isu-isu perdagangan mempromosikan G8, Bank Dunia dan IMF mengabaikan keselamatan makanan orang. WTO muafakat terluang pasaran domestik kita tetapi memberi subsidi besar untuk petani-petani di negara-negara maju. Dasar lebih baik adalah diperlukan bagi membantu oleh negara masyarakat sivil mempunyai mengenai kedaulatan makanan.. Petani-petani ada masalah dengan tempat mereka pasaran-pasaran.

Politik TNCs tidak melibatkan orang asli dan kini kerja orang asli sebagai buruh-buruh di gaji rendah. Satu populasi kecil rakyat Malaysia amalan petani-petani pertanian mampan. Beribu-beribu ekar tanah telah dibawa oleh kerajaan daripada petani-petani dan orang asli. Kemudian digantikan orang-orang kampung berhijrah ke bandar-bandar dan ini menyebabkan masalah-masalah sosial di Malaysia

Di Malaysia, dan terutama di East Malaysia, 90% petani-petani tetap menggunakan tradisional kaedah pertanian mengenai terakhir 40 tahun, tetapi kerajaan adakah sangat sedikit untuk membantu petani-petani yang kurang malang dan miskin. Malaysia timur merupakan sangat kaya di sumber asli memandangkan balak seumpama, melumur dan lombong kecuali syarikat-syarikat adalah dimanipulasikan oleh multinasional syarikat-syarikat dan kuasa individu-individu.

Menghujani penanaman adalah komoditi eksport utama East Malaysia.

1. Dalam 1989 – 1992 menghujani harga timbul daripada RM 1.20 setiap kilogram untuk;

satu. lada putih – RM 12.00 setiap kilogram b. lada hitam – RM 9.00 setiap kilogram 2. Dalam 1993 – 1996 harga naik sehingga harga tertinggi pernah.

satu. lada putih – RM 28.00 setiap kilogram b. lada hitam – RM 19.00 setiap kilogram 3. Tetapi selepas 1997 sehingga kini harga lada hitam jatuh sangat secara drastik untuk;

satu. lada putih – RM 9.00 setiap kilogram b. lada hitam – RM 4.00 SETIAP

Kesan itu serantau WTO menjejaskan pasaran untuk lada hitam dan komoditi-komoditi lain memaksa kira-kira 75% penanam-penanam lada hitam untuk meninggalkan mereka ladang-ladang. Dengan perbelanjaan bertambah diperlukan bagi membeli baja, racun rumpai, dan racun serangga, yang naik daripada harga asal oleh lebih daripada 100%, petani-petani telah dipaksa untuk meninggalkan mereka ladang-ladang dan berhijrah untuk bandar-bandar besar dan bandar-bandar mencari pekerjaan teratur untuk menjaga keluarga-keluarga mereka.

Oleh itu, kesan-kesan penghijrahan desa ke bandaraya diwakili oleh sebenar keadaan yang kritikal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: